„Zakazane” połączenia żywnościowe

Połączenia niektórych produktów spożywczych wydają się korzystne patrząc np. z punktu widzenia zawartości korzystnych dla zdrowia składników. Bywają jednak takie kombinacje żywieniowe, które nie tylko hamują wchłanianie niezbędnych dla organizmu substancji, ale wręcz szkodzą zdrowiu. Poniżej kilka przykładów takich zestawów.

1. Pomidor i ogórek

Połączenie to jest nietrafione. Problem stanowi zawarta w ogórku askorbinaza, która rozkłada zawartą w pomidorze witaminę C.

2. Herbata i produkty zbożowe

Produkty zbożowe bogate są w witaminy z grupy B, magnez i cynk. Zawierają także żelazo. Przyswajanie tych substancji ograniczają zawarte w herbacie taniny. Związki te mogą wytrącać się na powierzchni błony śluzowej jelit, tworząc nieprzepuszczalną warstwę. Najwięcej tanin zawiera herbata zielona i czarna, dlatego lepiej wybierać inne rodzaje herbat a po te gatunki sięgać min. 30 minut po jedzeniu.

3. Alkohol i aspartam

Alkohol jest kaloryczny, a spożywany dużych ilościach może być groźny dla zdrowia. Jego negatywny wpływ na organizm człowieka potęguje popijanie go napojami słodzonymi aspartamem. Poza tym kwasy owocowe i dwutlenek węgla zawarty w napojach kolorowych i gazowanych zwiększa wchłaniania alkoholu, dlatego szybciej „uderza” on do głowy. Sam aspartam ma negatywny wpływ na układ nerwowy i zwiększa częstość pracy serca.

4. Ryby i oleje roślinne

Ryby są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Są one niezbędne dla utrzymania dobrego stanu układu krążenia i układu nerwowego. Oleje roślinne natomiast zawierają dużo kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. Z uwagi na powszechność ich występowania łatwo o ich nadmiar
w diecie. Powoduje to, że korzystne działanie kwasów omega-3 jest przez nie blokowane. Niewłaściwy stosunek kwasów omego-6 do omega-3 przysiesza starzenie się organizmu.

5. Wino i czerwone mięso

Czerwone wino jest bogate w żelazo, niestety zawarte w nim garbniki zmniejszają wchłanialność tego mikroelementu. Pomimo tego tzw. sztuka kulinarna zaleca łączenie czerwonego wina z czerwonym mięsem.

6. Herbata i cytryna

W herbacie występuje aluminium, lecz mimo tego, że jest ono formie nieszkodliwej dla organizmu ludzkiego, po wrzuceniu liście herbaty do wrzątku i dodaniu cytryny wytrąci się cytrynian glinu, który organizm z łatwością przyswaja odkłada np. w mózgu. Nie przeszkadza to w dodawaniu cytryny do czystej herbaty, tzn. bez fusów i torebki.

7. Alkohol i grzyby

Grzyby jak zakąska do alkoholu to zły pomysł. Powodują, że grzyby i tak już ciężkostrawne, stają się jeszcze bardziej trudne do strawienia. A niektóre gatunki w połączeniu z alkoholem stają się wręcz toksyczne.

8. Kiwi oraz ananas i żelatyna

Owoce te zawierają enzymy proteolityczne, które rozkładają białko. Kontakt więc z białkiem zwierzęcym pozyskanym z kolagenu czyli żelatyną spowoduje, że galaretka się nie uda.

Na podstawie opinii dietetyka: Emilii Gnybek-Ciosek

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zdrowie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *